Koeien gaan hard. – BlancDemain

Deze week ben ik ‘s morgens gaan joggen. Halverwege mijn traject werd ik verrast door een jonge speelse koe die was uitgebroken.
Ik weet het, voor velen onder ons iets wat je alleen kent van you-tube filmpjes. In mijn geval live dus.
Een beest van tegen de 500 kg netjes voor mij op het pad. Haar collega’s die haar loeiend nastaarden in de wei, waaruit ze net ontsnapt was.
Mijn idee was om snel langs het beest rond te spurten en mijn weg vervolgen. Dit was niet de koe haar idee. De koe zette zelf een spurtje in om me voor te blijven. Geloof me, een sprintende koe gaat hard. Dan maar rustig er langs. Ook geen oplossing. De koe wandelde rustig verder voor me uit.
Tot er een tegenliggende jogger kwam. Toen zijn we er samen in geslaagd de koe terug te drijven naar haar wei. Eigenlijk een mooie ervaring.
Een leerrijke ervaring ook: Je krijgt niet altijd de dingen gedaan zoals jij het zelf wilt of denkt.

Zoals ik al vertelde, een ervaring die velen alleen kennen vanop youtube.
Dit houdt in dat je het misschien een leuk filmpje vindt maar ik verzeker je, 500kg met vooraan hoorns op de kop op een meter van jou, zoiets voel je.
Op je pc voel je dat niet. En dat doet me denken aan leiding geven. Cijfers zijn heel leerrijk, theorie is ook heel belangrijk, advies van experts ook.
Denken dat je iets kunt is ook leuk. Vanuit je bureau is dat allemaal super. Eenvoudig zelfs soms. Tot de moment dat je het echt moet gaan doen.
Een bedrijf leiden, mensen aansturen. In realiteit krijg je de dingen niet altijd gedaan zoals je zelf wilt of denkt.
Een voorbeeld hiervan zagen we allemaal dit weekend.
Protestacties tegen te hoge brandstofprijzen die hier en daar ontaardden. 1 dode, 14 zwaargewonden en een paar 100 lichtgewonden tot gevolg.
En dat is dan door een oproep via sociale media waar burgers hun ongenoegen wilden uiten via blokkades. Op papier moet het er allemaal goed hebben uitgezien. Op straat loopt het dan wel even anders. Je krijgt niet altijd de dingen gedaan zoals jij het zelf wilt of denkt. En dat kan heel hard gaan.
Voor je het weet heb je een beest van 500kg met hoorns vooraan op de kop dat op je af komt gestormd.
Belangrijk hierbij is te onthouden dat zowel de oorzaak als het gevolg beiden vanop een pc zijn gestart. Vanachter een scherm, ergens in een kamer of bureau waar het warm en veilig is. Waar de dingen onpersoonlijk zijn en de reactie niet echt voelt de moment dat je op enter klikt.
In the flesh, in the field, op de vloer, tussen de mensen … voelt het anders dan op het scherm van onze pc, dan op een spreadsheet met cijfers.
Mensen zouden wel eens echt gaan denken dat biefstuk uit de vleesfabriek komt en niet van koeien die een groot stuk van hun leven in weides doorbrachten, en soms ook ernaast tussen joggers.
Je mensen, je bedrijf leiden doe je dus best met een zeer gezonde dosis in the field experience en op de vloer mentaliteit. Dit is niet hetzelfde als alles zelf doen, neen.
Het heeft alles te maken met communiceren, afspraken maken, faciliteren en betrokkenheid creëren. Want mensen worden graag betrokken gewoon omdat ze iets willen betekenen voor anderen. Dat willen we trouwens allemaal.
Is dat niet eenvoudig?
Op papier of vanachter onze pc wel natuurlijk. 
Heb je vragen over natuurlijk leiderschap en wat dit kan betekenen voor jou en je bedrijf, geef dan gerust een seintje aan sam@blancdemain.be